RBV
linje
På gång
linje
Har hänt
linje
Hyr ett tåg !
linje
Om föreningen
linje
Trafikavdelningen
linje
Maskinavdelningen
linje
Bli medlem !
linje
Tidning
linje
Fordon
linje
Historia
linje
Försäljning
linje
Kontakta oss
linje

 

Maskinavdelningen

Nedan diverse äldre arbetsrapporter från stallet. För nyare rapporter se i vår tidning
> Veterantåget.


Rapport från Stallet 070308

Vintern kom till slut och snön har ibland legat djup utanför våra stallportar. Antalet körningar med trafikvagnarna är vintertid låg och de kräver därför inte så mycket uppmärksamhet. Istället har vi kunnat koncentrera oss på motorvagn 33 där arbetet verkligen går framåt. Närvaron är fortsatt hög och flera aktiva har egna projekt som de planerar och beställer utrustning till.

Vi har nu synat alla elkomponenter till kontaktorskåpen med positivt resultat. Kontaktorstativet har fått nya kabelstegar och väntar nu på att ställas in på sin plats. I kontaktorskåpen är vi snart färdiga med den nya brandinklädningen. Tidigare satt asbestskivor som skydd för kortslutningar och överslag. Det är givetvis inte godkänt vid en nykonstruktion utan vi har hittat nya material som skyddar.  Med kontaktorstativet på plats börjar sedan kabeldragning och installation av olika elektriska komponenter. Det ska bli spännande att följa gamla elschemor från 1940-talet och bit för bit bygga upp systemet igen. Vi håller nu på att räka ut hur mycket ny kabel vi behöver köpa. Bara till vagnens två körkontrollrar (en i varje ände) går nästan 30 kablar vardera.

I A-hytten (den södra förarplatsen) har vi nu grundmålat och börjat återmontera utrustning. Vi ska snart köpa in den färg som ska vara i både förarhytter och kupéer. Ett problem är att hitta en skyddad yta att använda som färgprov. Vi vill återskapa den färgsättning som fanns på 1950-talet och som sedan blivit övermålad flera gånger med grå färg.

Fler trälister, dörrar och väggar har blivit skrapade och slipade inför kommande lackning eller målning. Även många andra detaljer som t ex infästningarna till strömavtagarna, strålkastarna och takventilatorerna blir rengjorda och nymålade.

Vi har hittat en firma som sedan 1970-talet levererat takduk till museiföreingen Uppsala-Länna Järnväg. Det är en modern typ av svart kapellväv (till lastbilar) som ser bra ut och är beständigt mot åldrande och slitage. Med ny takduk på taket kan vi börja återmontera körmotstånden, strömavtagarna mm.

I april månad sker den årliga besiktningen av våra trafikfordon. Tisdagarna innan behöver vi gå igenom vagnarnas konstruktion och funktioner och tillse att de är i bra kondition.

Som Du ser saknar vi inte arbetsuppgifter och behöver bli fler aktiva i Stallet. Vi är ett bra gäng som har roligt tillsammans. Vi och våra museifordon behöver Din hjälp!  Oavsett om Du har "tummen mitt i handen" eller är lite mer tekniskt lagd finns det mängder med spännande arbetsuppgifter och projekt. I våra lokaler på Stockholm Östra har vi både omklädningsrum, dusch, bastu, matrum och arkiv.  I verkstaden har vi bra verktyg, värme, tryckluft mm och som sagt en stor mängd spännande arbetsuppgifter.  Vi har allt Du behöver i form av arbetskläder utom möjligen ett par oömma skor i rätt storlek.  Vi arbetar på tisdagar från kl 17 och tar en matpaus vid lämpligt tillfälle.  Kaffe finns alltid för den som "bara" vill hälsa på oss!  För att vara säker på vad som händer varje tisdag kan Du ringa Micke, 073-572 93 65.  Vi skickar även ut ett e-brev före varje tisdag med aktuell information.  Anmäl Ditt intresse på nb@roslagsbanan.com

/Mikael Hillbo, fordonsansvarig

linje

Roslagsbanans Veterantågsförening - kontakt
Spårvägsmuseet - Arriva - Upsala-Lenna Jernväg (Lennakatten)
Senast uppdaterad den 23 augusti 2018
© Roslagsbanans Veterantågsförening 2002-2015

linje